Radio verleden (aan deze pagina word gewerkt)

Radio historie van mij:
Het begon allemaal met mijn opnames als componist zanger in Ljubljana in de tijd dat Maarschalk Tito nog aan de macht was en Stane Dolanc zijn rechterhand als minister van binnenlandse zaken. 1972-1974

We spreken 1975 een jaar nadat Roy Dittman, nu een van de bekendste doktoren in de wereld en uitvinder van MM2000 die het mogelijk maakt om b.v.b. Insuline oraal in te nemen wat een medische doorbraak te weeg heeft gebracht. Roy was getrouwd met Greer Williams en haar vader Patrick Williams, heeft de titel melodie op naam staan van de bekende politie serie “Streets of San Francisco”. Maar ook arrangementen schreef voor bekende artiesten zoals Frank Sinatra. Buiten dat heeft Patrick over 200 speelfilm muziek geschreven.

Roy speelde toen met mij vanaf 1974 net dat ik was gestopt met Jeremy Spencer, ex Fleetwood Mac die samen met Peter Green deze, toen nog, Blues formatie was begonnen…
Roy en ik hadden een groep genaamd The Band of LA en later nadat we richting Zappa opgingen,Space City Inc.
Maar Roy ging terug naar Los Angles om zijn medische studie af te maken net na onze tour in Denemarken. Ik kwam toen al met regelmaat bij de studenten radio in Ljubljana Slovenië, zij waren toen nog in de middengolf (AM) aan het uitzenden en waren gezien de politieke situatie in voormalig Joegoslavië van toen, vrij progressief.
Ik heb het Radio Student lied opgenomen in de tijd dat Belgrado dreigde te stoppen eruit te draaien omdat we gezonde kritiek maar ook een gezond gevoel voor humor hadden en uitzonden. Het lied is genaamd: “Carry on Radio Student” een beetje in de stijl van Neil Young.
Later kreeg ik zelfs nog mijn eigen programma maar toen mijn eerste dochter, Melanie geboren werd, vond ik het wel zo handig om de geboorte in Nederland plaats te laten vinden.
Mijn eerste zender die ik op de spoorstraat in Den Helder kocht was een met transistor die met het minste geringste een gat in het plafond kon schieten, MRF237 of zoiets. Tja wat wist ik nu van zenders af en dacht als er een willekeurige antenne erop was aangesloten Timbuktu mij kon horen.

Maar ik werd snel wijzer, vooral door mijn ervaring, nog illegaal van het 27Mhz praat gebeuren. En vanuit de Eendracht straat in Nieuw Den Helder ging de wereld voor me open want een dipool voor de 11 meter stond boven op het platte dak van de flat. Door de regen afvoerpijp was de coaks kabel verborgen. Maar daar was de grond voor later; mijn redelijk tot zeer goede kennis van zender bouw. Ik leerde veel bij en had een goede professionele Multi staande golf meter, die kon het signaal meten en kon zien of er niet te veel terug vloeide naar de eind trap, zender. Voordat ik teveel technisch bezig ga een kleine uitleg::::: FM 100 MHz staat gelijk aan een radio golf lengte van 3 meter en dan moet de antenne met deze maat overeen komst hebben b.v.b. 1,5 meter, 0,75 meter etc.

Toen al had ik een stereo encoder voor de zender hangen (letterlijk hangen) niet dat het nu echt goed stereo was maar het stereo lampje op de radio ontvangers gingen aan.. Het bromde eigenlijk nog meer omdat een goede voeding van 12 volt erg duur was. Dus maar naar de sloop gereden en daar een aantal redelijke accu’s gekocht die dan de zender het juiste voltage kon geven.
Maar mijn radio tijd was geboren en vele uitzendingen, met de lichten uit, want ik was bang dat de Radio controle dienst (RCD) een naar bezoek kwam afleggen..
Dit ging door tot januari 1981..ik werkte al met mensen zoals Alfred Lagarde voor het VARA nacht programma “Groot Licht”. Velen weten eigenlijk niet hoe goed Alfred dit deed. Het was een thema programma en mensen konden reageren op een vooraf bepaalde stelling. Ik was toen een vaste correspondent. Ik vergeet nooit de nachten met Alfred en in korte tijd was ik een grote fan van hem geworden….

Maar terug naar 1981: Ik was in contact gekomen met een aantal radio medewerkers van de ziekenomroep Noorderhaven in Julianadorp. Ook wist ik een paar goede DJ’s vanuit het Haarlem ziekenhuis waar mijn zus die verpleegkundige A was een extra cursus intensive care deed. En met Peter Wijnants gesproken over de oprichting van Radio Den Helder dat vooral niet moest lijken op een piraat maar vooral op een echte lokale omroep. Met op vaste tijden nieuws en thema’s over de gemeente Den Helder.

Maar dit moest geen compromis worden met goede muziek en een horizontale programmering op weekdagen tussen 8 en 18 uur


Studio 1 Eendrachtstraat


Apparatuur was geen probleem immers ik had al veel opgespaard en werkte toen al bij de Seagull-sound studio samen met Bert Max. Daar deden we deMi Amigo drive-in-show al (Later is dan ook Mike Sedney vanuit Caroline bij ons komen werken) Maar ook organiseerde wij events voor Veronica en de AVRO.
Later heeft Mike een vis kotter gekocht die wegens Hasj smokkel al jaren aan de kettingen lag, die is door Mike omgebouwd als offshore service schip en later ben ik daarop nog gevaren als gedeeltelijk kok en derde stuurman..
Nadat we een bescherm job hadden volbracht voor een groot Noors schip die olie op de Noordzee zocht, hebben we wat oude banden van Mi Amigo en Noordzee international via een kleine AM zender vanuit de Noordzee op onze terugtocht uitgezonden..Ook heb ik mijn gitaar gepakt en weer vanouds mogen rocken..was wel weer even kicken :)

Maar januari 1981 was dan de eerste uitzending van Radio Den Helder met Peter en Peter dit vooraf opgenomen zodat ik en Peter Wijnants rond konden rijden om de ontvangst te controleren en zo de FM zend dipool beter af te stellen…. Maar Radio Den Helder was geboren en snel hierna kwamen de live uitzendingen met een groter team zoals mijn zus Marjanka die de vrijdag ochtend deed met het programma: “Goedemorgen Den Helder. Dick Krabbendam, radio naam Dick van Amstel, en Hans, weet even zijn achternaam meer, waren ook van de partij. Goede en professionele DJ’s waren het maar ook maakte wij goede jingles..toen al….

Radio Den Helder groeide uit tot een professionele zender die dagelijks uitstekende programma’s uitzond. Mensen deden de TV uit om ons te horen! Je kan het vandaag de dag niet meer voorstellen maar het was echt zo!

Baanbrekende programma’s zoals, Leg je oor te luisteren, een programma van Arjan en ondergetekende. Het had wel wat weg van, Groot licht van Alfred Lagarde.

We hadden ook humor met een opa en oma, gespeeld door Karin en Rene Vos..

Een echt Zuid Amerikaans contact en muziek programma op de woensdag avond Aque esta su dico met Don Louis de bourbon Parma en vrouw Marta…hij deed het zo perfect dat niet Spaans sprekende mensen ook veel luisterde vooral als hij het nummer van Andre Hazes meezong: “Een beetje verliefd”…De muziek werd vooral verzorgd door, later mede eigenaar Seagull radio, Claudio

In een van de uitzending hadden we de complete gemeente raad wat toch uniek te noemen was want Radio Den Helder was verre van legaal.
Ook hadden we een week lang een uitzending in een groot restaurant : “De Boei” waar we geld ophaalde voor Foster Parents. Een week lang niet slapen was de inzet maar iedereen droeg een steentje bij zoals Marjanka, Petra en vele goede bands die gratis kwamen spelen. De Boei kreeg zelfs een 24 uur vergunning voor een hele week open te blijven….
Maar aan elke top komt ook een dieptepunt want ik had radio Den Helder te democratisch gemaakt en daar waarschuwde onze technische man al voor, Jan de Jager. Ik was zwaar overspannen want ik had teveel hooi op mijn vork genomen, immers alle zaken liepen via mij als eindverantwoordelijke en ik ging op vakantie.

Bij terug komst van de Frankrijk-Duitsland vakantie was de studio zo goed als leeg..Marjanka had mijn studio wat ook mijn woonhuis was met een ploeg heel mooi opgeruimd en je kon geen stof ontdekken zo schoon was het..maar ook was het schoon met de vaste programma medewerkers die hadden samen met een nieuwe PvdA man, Ton Nijpels het idee geopperd dat het gras groener was aan de andere kant en dus een eigen lokale omroep wilden maken onder de naam LOKUM, dit onder leiding vanPeter Wijnants…
Ton had een broer die goed technisch was onderlegd en ook nog een locatie had voor de studio in het centrum van Den Helder..

Tja technisch…ik wist inmiddels dat het bouwen en onderhouden van een zender niet zo eenvoudig was en plus Jan de Jager aan mijn zijde was een grote hulp voor de doorstart van Den Helder radio nu van de 100 MHz stereo verhuisd naar de 98,8 MHz stereo.

En LOKUM? Tja die kwamen betreft bereik niet verder dan het einde van de straat en de mensen konden ook geen TV meer ontvangen want de zender stoorde als de pest..

Dus daar stond een team van professionele programma makers op straat waar ze beter een megafoon konden kopen voor hun programma’s omdat niemand ze kon horen….
Maar na een gesprek is er toch water in de wijn gegooid en ik had het inmiddels gezien met Radio Den Helder en droeg de zaak over aan Marjanka die de radio nog jaren tot aan de legalisatie leiding heeft gegeven….
Ik heb LOKUM geholpen technisch en heb zelfs nog een blauwe maandag een programma gedraaid.

Daarna met Jan de Jager weer iets anders gedaan namelijk TV! DHTV was de naam en we konden rekenen op vele kijkers want goede docs gemaakt met de eerste VHS camrecorder en leuke films. Het testbeeld was het aquarium van mijn moeder waar we letters opgeplakt hebben met DHTV.. tja we hadden geen tekst generator en zo ging het toch ook?....
Het einde kwam in zich omdat iemand sabotage pleegde op woensdag middag..Kinderfilm die werd onderbroken, onze zender stond niet bij ons thuis en al de programma’s waren van te voren opgenomen, door Hard Core Porno!
Leuk voor al die kinderen! En tevens ook de laatste uitzending van ons TV station “DHTV”. Punt uit..basta..Finito…

Ik heb toen met Claudio een Chileen die 100de professionele muziek banden had op de oude locatie van Radio Den Helder een ander station in de lucht gebracht, radio Den Helder was inmiddels verhuisd naar de frequentie 96,5 MHz en de 98,8 MHz was weer vrij. Deze radio kreeg de naam van Seagull radio en het was een totaal nieuw geluid met lichte jazz en easy listening muziek..
Claudio is helaas vermoord tijdens een uitgelopen ruzie om kaarten en het station dus ook..

Top in heel Nederland was een nieuwe samenwerking tussen vele commerciële stations onder een naam Radio Centraal. Daar heb ik tot aan mijn definitieve vertrek naar Joegoslavië nog de dagelijkse twee uur ochtend programma’s voor gedraaid.. ook daarna nog een korte tijd bij Energy en daarna alleen tot aan de oorlog bij de media in de Balkan landen..

Tot aan de oorlog 1991 toen werd Peter van DJ met zijn nu inmiddels slechte Nederlands, oorlog verslaggever en dat heb ik gedaan tot aan de dag dat het vrede werd maar werk nog steeds voor o.a. NOS, VPRO als freelance journalist en maakte en maak nog steeds vele unieke bijdragen voor TV.
Heb ook onder een pseudoniem stukken geschreven voor de Washington Post en de San Francisco Chronicle.
Ik ben tegenwoordig eigenaar van een media bedrijf maar radio maken is nog steeds een wens van me, wie weet binnenkort in de naaste toekomst…?

Don’t call me..we will call you….

Anekdote:
In Den Helder kan het stormen dat weet iedereen, een vrieskoude avond in februari was het een ruime windkracht 9 en we hadden toen een link met de studio in de Boei, daar hadden we maandag avond het live programma: "Sessions in de Boei".
De lus (moeilijk woord) ging door de zware storm los aan de dipool met gevolg dat de uitzending gestaakt moest worden. Maar Peter van Stress, ik dus, ging bewapend met een op batterijen gevoede soldeerbout en klom de hoge enkel pijp mast op. Nu daar hing ik dan op grote hoogte boven de Eendracht straat proberen de zend dipool te repareren. Marjanka stond onder te schreeuwen, kom er af, kom naar beneden idioot, je gaat dood! Maar koppig zoals ik was en nog steeds ben, ik bleef en de dipool werd gerepareerd. Alleen bij terugkomst in het live programma werd het me pas duidelijk, ook gezien de reactie van het grote publiek daar aanwezig en die keek naar mijn haar die alle kanten omhoog stond, wat ik nu eindelijk had gedaan..maarre de show must go on...
 geluid fragment eerste live uitzending
Met Peter Wijnants en ja er ging wel eens wat mis tijdens het opgelezen van het lokaal nieuws... :)

  Geluid fragment af en aankondiging van plaat door Peter Wijnants

  Geluid fragment met de geboorte van Cor van der Laak en de naam Peter van Es door Peter Wijnants

  Geluid fragment van de afsluiting van de eerste live test uitzending met de herkenning melodie van toen (eind januari 1981) Radio Den Helder

[note] met dank aan de beste cassettes ooit gemaakt SA 60 van TDK, na zoveel jaar getuigd deze bewaard gebleven fragmenten de kwaliteit...

 Geluid fragment opening eerste uitzending van Seagull radio vanuit de oude Radio Den Helder locatie..
Opgedragen aan Claudio mede eigenaar van Seagull, Claudio werd vermoord in 1986..rust zacht...

 Geluid fragment van een Radio Den Helder spot ingesproken door Peter Wijnant met vario speed: Als je 's avonds niet kan slapen je ligt te woelen in je bed, dan.....

Geluid fragment van de door mij ingesproken spot: Geeft niet wie of wat je bent

 Geluid fragment Wij deden ook aan muziek producties zoals dit lied opgenomen in de studio van Noorderhaven. Emmers zand heet het en is geschreven en gezongen/gespeeld door mij....

Home |Over mij|Resumé |foto Album |Contact| Linken | blog | Memoria